Deze vraag wordt ons erg vaak gesteld. Wat mag een particulier recherchebureau? En wat mogen de rechercheurs niet? Is alles wat een particulier recherchebureau doet wel legaal? Werken wij ook samen met politie en officiële onderzoeksinstanties? Of werkt een onderzoeksbureau op eigen houtje?
Een hoop vragen, met een nog grotere hoop verschillende antwoorden. Niettemin zijn er zeker bepaalde kaders waarbinnen een privé detective dient te werken. Deze kaders zijn wettelijk vastgelegd met het oog op bescherming van (rechts)personen, omdat het nu eenmaal niet mogelijk moet zijn dat een private onderneming evenveel rechten krijgt als een officiële handhavende instantie.
Om misbruik van bevoegdheden te voorkomen en ook úw rechten als (rechts)persoon te respecteren. Hieronder kunt u deze kaders terugvinden, plus wat dit precies betekent voor onze beroepsuitoefening.
Is het werk van een particulier recherchebureau legaal?
Het werk van een particulier recherchebureau is legaal, indien aan bepaalde wettelijke vereisten wordt voldaan. Deze zijn terug te vinden in de Wet en aanverwante Regeling Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus. Deze regeling schrijft onder andere voor, dat een particulier recherchebureau verplicht is om een privacy gedragscode vast te stellen.
Naast de gebondenheid aan deze beroepscode, dienen de diensten en handelingen van het bureau natuurlijk ook binnen de wettelijke regelgeving te blijven. Zo zijn particuliere recherchebureaus en onderzoekers ook gehouden aan de bepalingen in de wet bescherming persoonsgegevens (WBP).
Al deze vereisten zorgen ervoor, dat een recherchebureau niet zomaar over gevoelige informatie en gegevens kan beschikken, met het oog op de privacy van burgers en rechtspersonen. Wij kunnen dus alleen informatie opzoeken die in direct verband staat met een uit te voeren onderzoek, omdat dit de enige manier is om wettig bewijsmateriaal te vergaren.
Zijn een recherchebureau gebonden aan geheimhouding?
Een particulier recherchebureau is gebonden aan een beroepsmatige geheimhoudingsplicht. Net als een huisarts, psycholoog, ambtenaar of elke andere persoon die een beroep uitoefent waarin met gevoelige informatie wordt omgegaan. De enkele uitzonderingen hierop zijn situaties waarin er sprake is van een wettelijke getuigplicht, of als bepaalde gegevens betrekking hebben op een strafbaar feit en daardoor aan de politie moeten worden verstrekt. In een dergelijk geval houdt onze bevoegdheid op en gaat de politie ermee verder. Deze geheimhoudingsplicht geldt ook voor uw identiteit als opdrachtgever.